dimecres, 30 d’abril del 2014

Ceps i bròquils llucats.

Ara ja fa una colla de dies que no donem un cop d'ull als ceps i bròquils llucats. Després de podar els ceps una colla de nens i nenes deien que estaven morts i que allò només era "un tros de fusta"... La primavera confirma que no tenien raó. Els bròquils, com podeu veure a les fotografies, han crescut molt!

El cicle dels horts roda i roda. Sembla que tornarem a tastar el raïm i , potser, el bròquil llucat.
Els hortolans de Gualda.

dilluns, 28 d’abril del 2014

Trasplantar.

Enguany no ha estat possible aprofitar la gran festa de l'escola per trasplantar enciams. La pluja no ens va permetre gaudir de la diada, encara que ho vam intentar, un xàfec ens va deixar clar que no era el millor dia per treballar als horts. Malgrat tot, el divendres els nens i nenes de cicle inicial van agafar el planter d'enciam meravella, i... a trasplantar.També van trasplantar les diferents plantes que ells havien portat de casa per millorar el nostre pati. Evidentment després d'aquesta feinada calia regar.

Els hortolans de cicle inicial...genials!
Els hortolans de Gualda.

dimarts, 22 d’abril del 2014

Un Sant Jordi ple de lliris.

Aviat serà festa gran a l'escola, aprofiteu-la per donar un cop d'ull als molts lliris blancs que embelleixen els nostres patis.

Bon Sant Jordi a tothom!
Els hortolans de Gualda.

dimecres, 9 d’abril del 2014

El pati es vesteix de primavera.

Aprofiteu aquests últims dies del segon trimestre per donar un cop d'ull al pati. Al jardinet de l'olivera que el presideix podeu gaudir de la bellesa efímera del lliri blau ( Iirs germanica ). Cal dir, però, que aquest any una colla de lliris blancs no embelliran els nostres patis perquè alguns nens els han trinxat. Aprofiteu per veure el regal que ens fa el romaní ( Rosmarinus officinalis) en flor!. Les jardineres, plenes de maduixeres ( Fragaria vesca ) també estan en plena floració.

La primavera al Sant Jordi ... espectacular!
Els hortolans de Gualda.

dimarts, 8 d’abril del 2014

Sembrar pastanagues.

Ahir els companys de segon van sembrar pastanagues. Primer amb el rasclet calia remoure una mica la terra. Un cop escampades les llavors que tothom tenia a la mà, les van colgar amb el rasclet i amb la pala vam prémer una mica.Finalment la imprescindible feina de regar.

Ja tenim el primer hort acabat. Ara cal tenir-ne cura per poder collir en uns mesos les cebes tendres que hem trasplantat i les pastanagues  que hem sembrat.
Els hortolans de Gualda.

dilluns, 7 d’abril del 2014

Preparar la terra.

Divendres passat la gent de sisè va continuar la feina començada dimarts pels seus companys de cicle.Després de collir els espinacs del segon hort, amb la fanga i les aixades van preparar la terra. Cal retirar totes les restes vegetals  i desfer els grumolls de terra. Aquesta setmana deixarem l'hort en condicions òptimes per trasplantar enciams la diada de Sant Jordi.També van ajudar a arrencar les males herbes que omplien l'hort on tenim els alls tendres i els bròquils llucats.

Abans de marxar de vacances deixarem l'hort preparat  i també sembrarem pastanagues a l'hort on hem trasplantat les cebes tendres.
Els hortolans de Gualda.

divendres, 4 d’abril del 2014

Com estan els ceps?

A l'entrada del passat 4 de febrer titulada "Els podadors de segon", vam veure com els nostres companys podaven els ceps. Amb les tisores de podar van tallar les branques supèrflues, mortes, malaltes dels nostres sis ceps, per deixar-los en millors condicions de fructificar. Dos mesos després donem un cop d'ull als ceps...

Una colla de nens i nenes comentaven , a l'hora de l'hort, l'aspecte dels ceps i feien la pregunta: "Vols dir que no estan morts ?". Les fotografies responen la vostra pregunta.
Els hortolans de Gualda.

dijous, 3 d’abril del 2014

Recordeu les flors dels ametllers?

A l'entrada del 10 de març "Regal al pati de l'escola" , recomanava donar un cop d'ull als ametllers del pati  i gaudir del regal visual i olfactiu que ens feien amb la seva florida.


Avui , si la pluja us deixa sortir al pati, veureu que en un dels ametllers no queda cap flor, però on hi havia una flor tenim un nou regal .... Algú pot explicar-me el que mostren les properes fotografies ?




Sembla que enguany els ametllers estaran "molt enfeinats".
Els hortolans de Gualda.

dimecres, 2 d’abril del 2014

Abril.

En aquest mes estem gairebé al límit de tota possibilitat de gelades i en la majoria de les zones s'aprofita per trasplantar. Però si torna el fred, pot fer molt mal a alguns conreus, per això cal protegir les plantes més sensibles. Si s'alternen les pluges amb els dies càlids poden aparèixer malalties: podridures en planter, míldiu ( malaltia produïda per fongs que ataca a fulles i tiges i a vegades el fruit ) , oïdi ( els fongs ataquen els brots, que deixen de créixer). Cal preparar la terra per trasplantar i sembrar.
Collita: carxofes, cols, escaroles, espinacs, maduixes, pèsols, faves, enciams, naps, porros, ravenets, remolatxes, pastanagues.
 
 
Sembra:carbassons, cards, xirivies, espinacs, escaroles, mongetes de enramada, blat de moro, naps, patates, raves, remolatxes, pastanagues.
 
 
Trasplantament : albergínies, carbassons, cebes, cols, enciams, tomàquets, pebrots.
 
 
Recordeu que a l'abril cada gota val per mil....
Els hortolans de Gualda.

dimarts, 1 d’abril del 2014

Trasplantadors de segon.

Ahir la gent de segon va continuar la feina que aquests dies ens ocupa a l'hort: trasplantar cebes tendres. Molt aviat farem una nova feina per acabar el primer hort, que serà sembrar pastanagues.

Algú pot explicar-me la diferència entre sembrar i trasplantar?
Els hortolans de Gualda.