divendres, 12 de febrer del 2016

Esporgar.

Quan arriba el mes de febrer, les nenes i nens de primer tenen una feina molt especial, han d'esporgar els sis ceps de l'escola. Amb la tisora d'esporgar tallem alguns sarments i reduïm la longitud d'altres perquè la planta faci menys raïm, però millor.


En estat natural la vinya europea és una planta enfiladissa les branques de la qual poden arribar als trenta metres. Aquestes branques s'anomenen sarments.


Esporgant allarguem la vida del cep i millorem la collita de l'any següent. L'esporga també facilita les feines agrícoles com llaurar, fer els tractaments fitosanitaris, la verema,...


Cada hivern quan ja han caigut les fulles i abans que el cep torni a brotar, cal esporgar-lo. Amb l'esporga eliminem els sarments de la temporada anterior i traiem la fusta més vella. A finals de primavera els pagesos esporguen per segona vegada, és l'anomenada esporga en verd.


Els nens i les nenes s'han quedat bocabadats quan han descobert el circell, una part de cep que sembla una tija molt fina i que s'arrapa on pot i s'hi caragola en hèlix. Gràcies als circells la planta pot enfilar-se.


Després d'esporgar, hem recollit els sarments,  una fusta molt apreciada  per fer foc i preparar unes bones cars a la brasa...


Abans de tornar a classe una ràpida visita als nostres petits horts ens ha deixat clar que aviat podrem fer una magnífica truita d'espinacs.


Les nostres escaroles i alls tendres també tenen un bon aspecte, cal esperar encara que creixin més per tastar-los i gaudir del seu sabor.


Felicitem als esporgadors de primer per la feina ben feta.
Els hortolans de Gualda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada