Per investigar la " crosta" blanca que cobreix algunes de les fulles de les carbasseres del nostre hort, primer hem utilitzat la lupa binocular. Aquí teniu la fotografia de la fulla...
Com podeu veure recorda les floridures que apareixen en les fruites i les verdures quan ja fa massa dies que les tenim a casa. Les floridures són fongs però no fan bolets.
Per veure si la nostra hipòtesis és certa vam decidir mirar-ho amb microscopi. Ara si que la fulla de carbassera ens ensenya els seus secrets .....
Com podeu veure a les fotografies, al costat dels pelets de la fulla apareixen , al final de les hifes , una colla d'espores afilerades.Els fongs es reprodueixen mitjançant les espores. Els fongs estan formats per filaments de cèl·lules anomenades hifes. Quan n'hi ha moltes sembla com un cotó fluix. Potser ho heu vist al collir bolets al bosc.
La "crosta" que cobreix les fulles de la carbassera és una malaltia anomenada oïdi, oídium, cendrada o malura blanca. Està causat per un fong que es diu Podosphaera fusca o Podosphaera xanthii. Es combat amb sofre i fungicides, que són productes per matar als fongs que provoquen les infeccions.
Si mirem atentament el nostre hort , sempre podem aprendre...
Els hortolans de Gualda
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada