divendres, 6 de novembre del 2015

La visita de la serp blanca...

Abans d'ahir a l'hora del pati ens visità un exemplar immadur de serp blanca (Rhinechis scalaris). La podem trobar a tota la península ibèrica menys al  nord.  Els exemplars joves, com la que ens va visitar , tenen l'esquena groguenca amb taques negres, gairebé juntes, en forma de "H" majúscula que, en conjunt, ofereixen l'aspecte d'una escala, com podeu veure a la propera fotografia. 


Però quan creixen, el pal travesser de la lletra "H" desapareix, i només queden els pals longitudinals, que s'ajunten, i originen les dues línies que llueixen els adults.


El ventre generalment presenta tons blanquinosos o groguencs, sense taques o esquitxos, per això se la coneix popularment com a serp blanca. El seu nom científic Rhinechis scalaris fa referència a la seva etapa juvenil, scalaris vol dir escala.
Els adults poden arribar a 180 cm, però normalment no passen els 150 cm. Recordeu que en més d'una ocasió hem trobat alguna gran muda d'aquesta serp al pati, mudes que podeu veure al laboratori de l'escola.


La podem trobar als conreus, erms, boscos, rocams, brolles, etc. És una serp molt abundant. Malgrat ser  terrestre, també pot enfilar-se als arbres per tal de buscar nius d'ocells. És totalment inofensiva, però molt agressiva. Encara que alguna vegada menja ocells, s'alimenta preferentment de micromamífers (ratolins, talpons, musaranyes, etc.), per això cal considerar-la com a beneficiosa per a l'home. Les serps adultes poden capturar cries de conill i rates,  les joves mengen sargantanes i artròpodes.
Els hortolans de Gualda.

2 comentaris:

  1. Una entrada que protegeix aquests animals tan bonics i necessaris. Gràcies, hortolans de Gualda!

    ResponElimina