dilluns, 9 de desembre del 2013

La Lluna...( 1 ).

Els coneixedors de les fes feines del camp saben que la Lluna és molt important i determina quan cal, i quan no, fer-les. Tallar una arbre, sembrar, collir,trasplantar.... abans de fer-ho cal consultar al nostre satèl·lit.
La Lluna gira al voltant de la Terra i triga 27 dies, 7 hores i 43,7 minuts en completar aquest gir ( període orbital) ; però  en tornar a aparèixer en el mateix punt del cel respecte la Terra ( període sinòdic) triga 29 dies,12 hores i 44 minuts .Això fa que des de la Terra apreciem una sèrie de canvis en la seva il·luminació que anomenen fases, que estan repartides en quatre quarts. Quan hi ha llum nocturna- llum solar reflectida-, les plantes veuen estimulada la seva activitat i fertilitat; per això diem que  les fases creixent i plena són perfectes per sembrar i treballar la terra. Aquesta vitalitat en les fases de llum, ajuda a les plantes a defendre's millor dels paràsits i les malalties. Les flors que talleu en aquestes fases duraran més temps sense marcir-se. Les collites fetes en aquestes fases es conserven millor.


Quan la llum reflectida de la Lluna disminueix - des del quart minvant al quart creixent - també disminueix la vitalitat de la planta i les collites i flors tallades en aquestes fases es conserven pitjor; però curiosament notem més les seves aromes,colors i sabors.
Si voleu descobrir més secrets de la influència de la Lluna en els nostres camps no deixeu de seguir el blog de l'hort.
Els hortolans de Gualda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada