dimecres, 11 de desembre del 2013

La Lluna... ( i 2 ).

Fa uns dies vam descobrir alguns secrets de la influència de la Lluna en els nostres camps.La llum reflectida per la Lluna, segons la fase, determina l'activitat i fertilitat de les plantes. A l'entrada d'avui parlarem de les característiques de cada fase lunar.
La fase de Lluna plena va des de  que el cercle lunar està totalment il·luminat ( recordeu que la Lluna reflecteix la llum del Sol ) , fins que només veiem la meitat esquerra il·luminada . En aquesta fase lunar podem  collir, treure el fems dels corrals, voltejar el compost, tallar canya, sembrar plantes de fruit.
El període de gairebé set dies i mig en el que la lluna passa de la meitat esquerra il·luminada fins a quedar totalment fosca és la fase de Lluna minvant. En aquesta fase  a mesura que la lluna es fa més petita sembla  una lletra C gegantina.Podem fer les mateixes feines que a la fase de lluna plena però és millor per sembrar arrels i tubercles, com raves, remolatxes i patates.


La Lluna nova va des del moment en que no es veu perquè està totalment fosca, fins que la meitat dreta està completament il·luminada. És un moment dolent per feinejar al camp, però convenient per eliminar les adventícies ( plantes herbàcies que creixen espontàniament a les parcel·les conreades i dificulten les explotacions agrícoles ).

 Fitxer:Lunar libration with phase Oct 2007 450px.gif

Font animació: Wikimedia.( Lunar_libration_with_phase_Oct_2007_450px.gif)

El període que va des de  que veiem la meitat dreta completament il·luminada fins que torna a estar totalment il·luminada s'anomena Lluna creixent . En aquesta fase  a mesura que la lluna es fa més petita sembla  una lletra D immensa. Per això diem que la Lluna és una mentidera perquè quan creix té forma de D i quan decreix, té forma de C. Aquests dies estimulen les plantes de gran creixement vegetatiu: enciams, espinacs. Els últims dies d'aquesta fase lunar són propicis per a la fertilitat i les plantes de fruit. La influència de la lluna en aquesta fase és similar a la de la lluna plena.
Al periode que va del dia en que la lluna no es veu gens a una hora abans del dia  en que està plena,en diem període de lluna nova ( lluna tendra en les nostres terres). I des del dia de lluna plena a una hora abans del dia que és lluna nova en diem període de lluna vella ( lluna dura).
La Lluna i les seves fases, tot un descobriment.
Els hortolans de Gualda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada