dijous, 25 de juny del 2015

A la tapa del compostador...

El compostador de l'escola ens ha donat una pista sobre els altres éssers vius dels nostres horts. Recordeu que el compostador és un recipient o dipòsit  per transformar els residus orgànics en compost. Fa pocs dies sobre la tapa hi havia una egagròpila, una  bola de material indigerible regurgitada per diverses espècies d'aus, essencialment els estrigiformes, un ordre d'ocells rapinyaires nocturns. Analitzar les egagròpiles ens permet descobrir de quin tipus d'animals  s'alimenten aquestes aus. La nostra estava formada per moltes plomes i ossos de petits ocells.

  
El llibre "Huellas y señales  de los animales de Europa" , editat per OMEGA, amb text de Preben Bang i il·lustracions de Preben Dahlstørm ens ajuda saber quin ocell ha regurgitat l'egagròpila que estem estudiant. Sembla que la nostra és de mussol comú que menja insectes, cucs, ratolins, rates, petits ocells, granotes i sargantanes.


La fotografia de Wikimedia Commons ens mostra aquest petit rapinyaire nocturn. El seu nom científic és Athene noctua. A l'antiga Grècia era l'animal sagrat de la deessa Atenea i símbol de la ciutat d'Atenes.
Els hortolans de Gualda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada